BETA CAROTEN to organiczny przeciwutleniacz, którego zadaniem jest pobudzenie organizmu do obrony przed wolnymi rodnikami.  Wolne rodniki powodują uszkadzanie błon komórkowych i innych struktur komórkowych, mogą być też przyczyną przedwczesnego starzenia organizmu.
Beta Caroten przez długi czas utrzymuje piękna i naturalną opaleniznę skóry.

BETA CAROTEN
nie tylko nada naszej skórze ładny odcień opalenizny, ale także skutecznie ochroni skórę przed złowrogim wpływem promieni UV. Stosując BETA CAROTEN 2-3 tygodnie przed opalaniem, barwnik nagromadzony w skórze odbije złe promienie i zadziała jak naturalny filtr słoneczny. Co więcej  skóra szybciej uzyska odpowiedni odcień. Dodatkowym atutem preparatu jest funkcja ochronna włókien kolagenowych.

BETA CAROTEN

  • wzmacnia odporność
  • chroni przed prostatą
  • zapobiega tzw. kurzej ślepocie, chroni oczy
  • poprawia ostrość wzroku
  • usprawnia funkcjonowanie tarczycy w przypadku nadczynności
  • Przydatny w  profilaktyce chorób nowotworowych
  • minimalizuje ryzyko zawału
  • chroni przed miażdżycą
  • zapobiega chorobą skóry
  • reguluje procesy tworzenia nowych komórek
  • jest doskonałym antyoksydantem


Beta caroten a witamina A

Witamina A wytwarzana jest w organizmie z barwników roślinnych zwanych karotenami. To właśnie w nich znajduje się beta caroten który jest ważnym źródłem retinolu i stanowi jej prowitaminę.
Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę A u osób dorosłych wynosi 750 µg na dobę, a u dzieci w wieku do 12 miesięcy – 300 µg.
Jednak wchłanianie beta carotenu z przewodu pokarmowego nie jest ustabilizowane. Badania dowodzą, że zaledwie 1/3 tej prowitaminy zostaje wykorzystana. Praktycznie przyjmuje się, że 6µg  beta carotenu w żywności odpowiada 1 µg czystego retinolu.

Witamina A występuje w dwóch postaciach jako A1(retinol) i A2. Retinol występuje tylko w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Najbogatszym źródłem retinolu jest tłuszcz nagromadzony w wątrobie ryb. Bogatym źródłem tej witaminy jest również mleko oraz przetwory mleczne, jak masło i ser; znaczne ilości retinolu zawierają także jaja.

Dlaczego witamina A jest tak ważna?

Niedobory witaminowe powodują powstawanie chorób zwanych awitaminozami lub hypowitaminozami. Te pierwsze występują przy całkowitym braku witaminy w żywieniu, natomiast hypowitaminozy przy jej częściowym braku.

Najważniejszym objawem niedoborem witaminy A jest tak zwana kurza ślepota. Przy daleko posuniętej awitaminozie ludzie nie mogą poruszać się po zmierzchu i w nocy, a nawet w ciemnych korytarzach.
Niedobór witaminy A powoduje również nadmierne rogowacenie i suchość skóry.
Przy zaawansowanym niedoborze witaminy A może dojść do uszkodzenia rogówki ze znacznym upośledzeniem, a nawet całkowitą utratą wzroku!!

SKŁAD

  • Beta- karoten              5,4mg/ 15 mg

DAWKOWANIE

  • 1 kapsułka dziennie po posiłku

ZAWARTOŚĆ

  • 100 kapsułek