Chlor ( Cl )

Należy do makroelementów niezbędnych przy powstawaniu kwasów trawiennych w żołądku. Wpływa na równowagę kwasowo – zasadową w organizmie.
Tworzy związki z sodem (np. NaCl) i potasem (np. KCl)
Dzięki korzystnemu wpływowi na funkcje wątroby pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii.
Wymagany jest do prawidłowego funkcjonowania systemu przenoszenia przez krew dwutlenku węgla.

W pokarmach występuje prawie wyłącznie jako chlorek sodu i z tego względu wchłanianie i wydalanie chloru jest związane z sodem. Zaburzeniom w przemianach sodu towarzyszą zaburzenia w przemianach chloru.

Dzienne zapotrzebowanie na chlor wynosi powyżej 100 mg, w naszej diecie zawierającej znaczne ilości soli (NaCl) najczęściej jest go za dużo.
Dawka powyżej 15 g może wywołać skutki uboczne.

Co nam daje chlor

  • Wspomaga procesy trawienia.
  • Pomaga zachować gibkość.


A co w przypadku niedoboru
Jeżeli w naszej diecie zabraknie Cl może to doprowadzić do wypadania włosów a nawet zębów.

Źródła naturalne tego pierwiastka to
Sól kuchenna, wodorosty, oliwki.

Innymi pokarmami bogatymi w chlorek sodu są; ryby i surowe kozie mleko, zieleniny, serwatka (kozia), banany, czerwona kapusta, czarne jagody, brukselka, marchewka, kalafior, ser Roquefort, kukurydza, ogórki, mniszek, endywia, drób, chrzan, rzeżucha, owies, cebula, pietruszka, groch, ziemniaki z łupiną, rzodkiewka, maliny, kiszona kapusta, słonecznik, pomidory, melony.
Zboża, warzywa i owoce nie mają wiele chloru i stąd wegetarianie muszą uzupełniać swoją dietę naturalnymi solami sodu i chloru.

Przyczyną przedawkowania chloru jest hiperchloremia, której towarzyszy kwasica metaboliczna. Zazwyczaj hiperchloremia występuje w przypadkach nadmiernej utraty czystej wody przez skórę, płuca, nerki, przez przewód pokarmowy czy przy biegunkach.

Zapamiętaj
Chlorowana woda rozkłada witaminę E, tak więc przyjmowane dawki tej witaminy są dużo mniejsze niż nam się może wydawać.
Każdy, kto pije chlorowaną wodę, powinien często jeść jogurt – to doskonały, naturalny sposób utrzymania flory jelitowej, którą niszczy chlor.

Zapytania z Google:

  • hiperchloremia
  • chlor makroelement
  • makroelementy chlor
  • hiperchloremia przyczyny

Comments are closed.