Wapń ( Ca )

Jest głównym składnikiem mineralnym ludzkiego ciała, ilościowo stanowi ponad 1,5% jego masy ( ok. 1-1,5 kg), z czego ponad 90% przypada na tkankę kostną i zęby.
Razem z fosforem odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu kości i zębów. Ca i magnez zapewniają sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
20% wapnia w kościach dorosłych ludzi jest reabsorbowane i wymieniane każdego roku.
Do absorpcji wapnia z przewodu pokarmowego potrzebny jest odpowiedni poziom witaminy D. Ca i Fe to pierwiastki, których niedobór w diecie kobiet jest największy.
Za zmniejszenie absorpcji wapnia w przewodzie pokarmowym odpowiadają duże ilości tłuszczów, kwas szczawiowy (obecny w czekoladzie, szpinaku, pietruszce, burakach ćwikłowych, botwinie i rabarbarze), kwas fitynowy (zawarty w ziarnach zbóż).

Zalecana dawka dzienna

  • dla dorosłych wynosi 800 – 1200 mg,
  • dla ciężarnych i kobiet karmiących stanowi 1200-1500 mg,
  • dla kobiet po 50 roku życia i mężczyzn po 60 roku życia – 1500 mg,

Co nam daje wapń

  • Utrzymuje twardość kości i odpowiada za stan zębów. Zmniejsza ryzyko rozrzedzenia kości (utraty masy kostnej) i złamań.
  • Zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Wpływa na zachowanie miarowego rytmu serca.
  • Łagodzi bezsenność i bierze udział w metabolizmie żelaza.
  • Wspomaga pracę układu nerwowego, szczególnie w przewodzeniu bodźców.
  • Zwiększona podaż chelatowanego wapnia może pomóc przy przewlekłych bólach pleców.
  • Dodatkowe ilości wapnia łagodzą bolesne skurcze menstruacyjne.
  • Nastolatki cierpiące na „bóle wzrostowe” zauważają, że znikają one wraz ze zwiększonym spożyciem wapnia.

Schorzenia wywołane przez niedobór są następujące

1.Krzywica, słabszy rozwój kości i zębów u dzieci.
2.Osteomalacja – rozmiękanie kości u dorosłych.
3.Osteoporoza – powszechnie znana jako zrzeszotowienie kości
Gdzie występuje magnez
Najlepszymi źródłami magnezu które powinny znajdować się w naszej codziennej diecie są; mleko i produkty mleczne, sery, soja, tofu, sardynki, łosoś, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, suszona fasola, kapusta włoska, brokuły, warzywa kapustne. Warto też jeść nóżki z kurczaka i indyka

Skutki przedawkowania Ca
Dzienna dawka przekraczająca 2500 mg może doprowadzić do hiperkalcemii. Duże dawki mogą wywołać zaparcia, zagrożenie kamicą nerkową i infekcjami układu moczowego, jadłowstręt, nudności i wymioty.

Warto wiedzieć, że
Leki obniżające poziom glukozy we krwi zwiększają zapotrzebowanie na wapń. .
Napoje gazowane zawierają dużą ilość fosforu, pijąc je w dużych ilościach, zubożamy organizm w wapń, co zwiększa ryzyko osteoporozy.
Aktywność wapnia jest największa w obecności witamin A, C i D oraz żelaza, magnezu i fosforu.
Preparaty wapnia wchłaniają się najlepiej podczas posiłków.
Zwiększona podaż wapnia wskazana jest u osób leżących tydzień i dłużej w łóżku – przebywanie w pozycji leżącej prowadzi do zmniejszenia masy kostnej.
Przyjmowanie wapnia i magnezu w godzinach wieczornych ułatwia zasypianie i sprawia, że rano czujemy się bardziej wypoczęci.

Suplementy CaliVita zawierające w swym składzie wapń


Zapytania z Google:

  • makroelementy wapń
  • wapn mikroelement
  • bóle wzrostowe u nastolatków
  • co daje wapno
  • mikroelementy wapn

Comments are closed.