Bar (Ba)

Występuje szeroko w glebach, roślinach i tkankach zwierząt w bardzo zróżnicowanej ilości (0,5 — 40 ppm), średnio 20 ppm.
W orzechu (Juglans regia) i jesionie {Fraxinus pensyfaanica) znaleziono 2600 i 1700 ppm, a w orzechach w Brazylii nawet więcej (3000 — 4000 ppm).

Pierwiastek ten jest na ogół źle absorbowany, ze słabą retencją w tkankach.

Zanotowano następujące ilości baru w poszczególnych narządach

  • kora nadnerczy 0,02 ppm,
  • mózg 0,04 ppm,
  • serce 0,05,
  • nerki 0,10,
  • wątroba 0,03,
  • płuca 0,10,
  • mięśnie 0,05,
  • śledziona 0,08 ppm.

Pomiary przeprowadzone zostały w suchej masie.

Obecnie rola baru w organizmie człowieka nie jest znana.

Są wzmianki, że stymuluje wzrost roślin, na człowieka działa toksycznie.
Sole baru rozpuszczalne w wodzie, jak chlorek i węglan, są silnie toksyczne. Dawka śmiertelna różnych związków baru jest różna i wynosi 1-4 g.

Comments are closed.