Aluminium ( Al )

To czy aluminium ma jakiś korzystny wpływ na nasze zdrowie, ciągle jest kwestią sporu naukowców.
Aluminium jest pierwiastkiem niezwykle łatwo wchodzącym w reakcje z różnymi związkami chemicznymi. Ponieważ jony aluminium (Al3+) są podobne do jonów żelaza (Fe3+), aluminium może zajmować miejsce żelaza w cząsteczce białka, np. w ferrytynie,
i w ten sposób przenikać do komórki. Po dostaniu się do organizmu aluminium powoduje demineralizację kości, zmienia metabolizm wapnia i umożliwia krzyżowe powiązania włókien kolagenowych. Przyczynia się również do utraty cynku, co może być powodem rozwoju demencji.
Zapotrzebowanie człowieka na ten minerał nie jest znane.

Skąd się bierze aluminium w naszym organizmie
Aluminium znajduje się w takich produktach wchodzących w skład naszej diety, jak kawa rozpuszczalna, sól kuchenna, mleko w proszku, niektóre dodatki do produktów spożywczych oraz herbata w saszetkach. Jest również składnikiem wielu leków stosowanych w chorobach żołądka.
Zawartość aluminium w diecie jest bardzo różna i wynosi od 7 mg w Finlandii i 80 mg w Norwegii do 100 mg w Stanach Zjednoczonych. Te dwie ostatnie wartości obejmują również ilość aluminium, która dostaje się do produktów spożywczych z powierzchni garnków aluminiowych i innych narzędzi kuchennych oraz opakowań soków w kartonach pokrytych wewnątrz aluminium.  Wdychane jest ono również z powietrzem w zanieczyszczonym środowisku.
Wszystkie te źródła przedostawania się aluminium do naszego organizmu, choć wydają się niezwykłe, mogą być dość znaczące. Aluminium jest trzecim pod względem ilości pierwiastkiem w skorupie ziemskiej i zajmuje 8% jej powierzchni. Opady kwaśnych deszczów, które obniżają pH gleby powodują, że minerał przedostaje się do wód gruntowych, a stąd do wody pitnej. Wysokość stężenia aluminium w wodzie pitnej w Norwegii i Wielkiej Brytanii ma prawdopodobnie związek z występowaniem tam choroby Alzheimera. Badania prowadzone na ten temat mają dać więcej informacji dotyczących wspomnianych zależności. Tymczasem wysunięto sugestię, że powodem choroby jest odkładanie się aluminium w komórkach mózgu, co może powodować ich uszkodzenie.

Osoby dyslektyczne często mają wysoki poziom aluminium i niski poziom cynku w organizmie. W przypadku braku cynku aluminium może wiązać się z białkami, które niosą cynk. Wtedy konieczne jest uzupełnienie cynku, aby odwrócić skutki jego niedoboru, poprawić strukturę białek i przywrócić prawidłowe czynności wielu związków enzymatycznych.
Chorzy odżywiani dożylnie i pacjenci leczeni dializami absorbują znacznie więcej aluminium niż ludzie zdrowi, co może spowodować uszkodzenie kości i mózgu. Zatrucie tym pierwiastkiem może mieć skutek śmiertelny, dlatego płyny do dializy muszą być dokładnie oczyszczone z aluminium.

Zapytania z Google:

  • aluminium a zdrowie
  • aluminium w organiźmie człowieka

Comments are closed.