Ołów ( Pb )

Jest to metal, którego organizm ludzki potrzebuje (jak podają niektóre źródła) w bardzo małych ilościach.  Nie ma przekonywujących dowodów na to, że ołów jest potrzebny dla zdrowia człowieka, natomiast powszechnie znane są jego szkodliwe skutki.

Co nam daje ołów
Sole ołowiu;

  • ułatwiają gojenie się ran,
  • hamują krwawienie,
  • zmniejszają odczyn zapalny,
  • tworzą „opatrunek” zabezpieczający ranę.


Skutki przedawkowania i toksyczności
Duże dawki rozpuszczalnych soli ołowiu podrażniają żołądek.
Ołów to dobrze znana trucizna. Przewlekłe zatrucia ołowiem zdarzają się przeważnie u osób długo przebywających w środowisku skażonym tym pierwiastkiem, np. w miejscu pracy, tak jak; hydraulicy, garncarze, farbiarze, hutnicy przetapiający ołów i robotnicy czyszczący zbiorniki po benzynie. Objawami są: osłabienie mięśni, zaparcia, blada skóra i kolka jelitowa. Charakterystyczne dla zatrucia ołowiem jest pojawienie się wokół szyjek zębów szaroczarnego rąbka ołowiowego, a także anemia, wstręt do jedzenia i uszkodzenie układu nerwowego objawiające się drżeniem mięśni i porażeniami. Nadmiar ołowiu może również spowodować uszkodzenie czynności nerek, przemijającą lub stałą ślepotę wywołaną uszkodzeniem nerwu, drgawki i śmierć, jeśli leczenie nie powstrzyma procesów degeneracyjnych, a chory będzie nadal przebywał w środowisku skażonym ołowiem.
Podobnie jest w ostrym zatruciu: stwierdza się bóle brzucha, biegunkę, wymioty. Mogą również wystąpić drgawki i porażenia. Leczenie polega na podawaniu związków chelatujących, które eliminują ołów z krwiobiegu i usuwają go z organizmu.
Ołów może dostać się do organizmu wraz z zanieczyszczoną nim wodą pitną. Ryzyko zatrucia znacznie wzrasta w rejonach, gdzie woda jest miękka lub pochodzi z torfowisk, gdyż w takiej wodzie ołów łatwiej się rozpuszcza. Ołów może być również wdychany z kurzem, wchłaniany przez skórę albo wchłaniany w żołądku z pożywienia i wody.

Warto wiedzieć, że…
Nie wykazano dotychczas, czy ołów jest konieczny do normalnego rozwoju roślin, pomimo że istnieje obszerna literatura na temat zawartości ołowiu w różnych roślinach oraz jego szkodliwości.
Wapnowanie oraz intensywne nawożenie fosforowe z dodatkiem siarki może ograniczyć pobieranie ołowiu z gleb przez rośliny.
Z organizmu ołów jest wydalany poprzez pot, włosy i paznokcie oraz z odchodami.
Zatruciu ołowiem przeciwdziała wapń (Ca) i witamina E.

Comments are closed.