Banan zaostrzony (Nusa acuminata)

Inne nazwy tej odmiany to banan dziki, banan rajski (b. zwyczajny), rodzina: Bananowate (Musaceae), ang.: Banana.

Banany są wieloletnimi bylinami, wysokości 3-9 (15) m, o krótkim podziemnym kłączu, z którego obok rośliny matecznej wyrasta wiele odrostów. Pozorny pień (kłodzina) powstaje z pochew spiralnie ułożonych liści.
Liście są jajowatolancetowate do lancetowatych, przechodzące w odpadający najczęściej drobny wierzchołek, całobrzegie, które pod działaniem wiatru pierzasto pękają, mogą osiągać wielkość
do 4 x 1 m. Liście bananowca mają bardzo gruby nerw środkowy i delikatne nerwy boczne.
Każdy pęd zakończony jest szczytowym, zwisającym kwiatostanem, długości 50-150 cm, złożonym z 2-20 okółków po 10-20 kwiatów żeńskich lub obupłciowych. Każdy z tych okółków osłonięty jest dużą, czerwonawą pochwą kwiatostanową, która w czasie kwitnienia ulega redukcji i opada w czasie zawiązywania owoców.
Kwiaty męskie zebrane są osobno na końcu kwiatostanu i także osłonięte czerwonawofioletowymi pochwami.
Owocem bananowca są banany, jagody w formie łukowato wygiętego walca, smukłe,  są zebrane, podobnie jak kwiaty żeńskie, w okółki po 10-20 sztuk.
Ich okrywa, cieńsza lub grubsza, w zależności od odmiany jest z zewnątrz żółta, zielonkawa lub pomarańczowoczerwona. Daje się ją łatwo oddzielić od zwartego lub miękkiego, słabo soczystego bądź mączystego miąższu.
Miąższ w zależności od odmiany jest kremowy, jasnożółty, biały lub lekko pomarańczowy i ma smak słodki do kwaskowato-aromatycznego. Tylko owoce form dzikich i prymitywnych odmian zawierają twarde, brązowe nasiona, wielkości około 1 cm. Jagody większości odmian uprawnych są beznasienne lub zawierają skarłowaciałe zalążki w postaci brązowych punkcików.

Banany jada się bez okrywy i w zależności od odmiany wykorzystuje jako owocowe lub mączyste (przetwórcze). Dojrzałe banany owocowe jada się na surowo. Dodaje się je do sałatek owocowych i słodkich potraw, używa do produkcji konfitur i po zmiksowaniu do napojów lub po ususzeniu jako bakalie.
Banany mączyste mają niską zawartość cukru i wysoką skrobi, niedojrzałe owoce gotuje się, smaży lub piecze jako dodatek do potraw i w wielu ciepłych krajach zalicza się do podstawowych źródeł pożywienia. Z suszonych bananów mączystych otrzymuje się mąkę, którą można wykorzystywać w różny sposób do przygotowywania potraw. We wschodniej Afryce warzy się z bananów piwo. Pąki męskich kwiatów u niektórych odmian można przygotowywać na jarzynę.
Świeże liście stosuje się jako materiał do pakowania lub namiastkę talerzy. Młode liście bananów służą jako okłady chłodzące na oparzenia, sok z pędów podaje się przy biegunce i wypadaniu włosów. Sok z korzeni działa przeciwgorączkowo. W pełni dojrzałe banany stymulują wypróżnienie.

Gatunki będące formami wyjściowymi dla bananów uprawnych – owocowych i mączystych – pochodzą prawdopodobnie z obszaru indo-malajskiego. Ich liczne odmiany uprawne zaliczają się do najważniejszych roślin użytkowych tropików i subtropików.

Banany są roślinami wilgotnych tropików; udają się w klimacie umiarkowanym ciepłym do gorącego. Niektóre odmiany nadają się do uprawy w rejonach subtropikalnych i bezmroźnych typu śródziemnomorskiego. Obfite nawożenie i dużo wilgoci wpływają korzystnie na wzrost roślin. W okresach suchych muszą być nawadniane. Rozmnaża się je przez odrosty, powstające przy każdej roślinie matecznej. Także fragmenty kłączy są materiałem rozmnożeniowym. Bananów nie zabraknie w żadnym ogrodzie tropikalnym. Uprawa owoców rynkowych odbywa się głównie na plantacjach. Większość produkcji eksportowej skupia się w rękach wielkich koncernów. Rośliny kwitną po 11-16 miesiącach od ukorzenienia i potrzebują dalszych trzech do wykształcenia owoców. Po owocowaniu pęd obumiera. Na rynek banany zbiera się niedojrzałe, później schłodzone można przechowywać tygodniami i transportować na bardzo duże odległości. Zastosowanie etylenu w miejscu przeznaczenia pozwala na szybkie „dojrzenie” zielonych owoców.

Z innych przedstawicieli rodzaju Musa znaczenie gospodarcze ma banan manilski (b. włóknodajny, b. tkacki, Musa textilis Nee.). Wytwarza on małe, gorzkie owoce, ale jest rośliną włóknodajną.

Zapytania z Google:

  • banan czerwony
  • banan manilski
  • czerwony banan
  • bananowiec
  • odmiany bananow

Comments are closed.