Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum)

Często ta odmiana borówki nazywana jest borówką amerykańską, gdyż jej ojczyzną jest Ameryka Północna.
Jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).

Krzewy dorastają do 2,5 m wysokości, są długowieczne, mogą rosnąć nawet 20 lat. Pędy silnie się rozgałęziają. Pączki kwiatowe powstają w szczytowych partiach zarówno krótkopędów, jak i długopędów.
Liście są eliptyczne, całobrzegie lub ząbkowane, skórzaste. Kwiaty ma zebrane w grona.
Owoce są typu jagody pozornej. Dojrzewają od połowy lipca do września, w zależności od odmiany. Są dużo większe od owoców borówki czarnej, mają podobny smak, pozbawione są jednak brudzącego soku.

Owoce są smaczne i mają duże wartości odżywcze. Są bogate w cukry, kwasy mineralne, sole mineralne, pektyny, witaminy. Nadają się do spożycia na surowo, jako owoc deserowy, ale również na przetwory.

Zapytania z Google:

  • borowka amerykanska witaminy
  • borówka amerykańska
  • borówka wysoka

Comments are closed.