Borówka czarna (Yaccinium myrtilluś)

Borówka czarna, zwana potocznie czarną jagodą, należy do rodziny borówkowatych. Jest krzewinką rosnącą w naszych lasach. Owoce borówki czarnej są jednym z najstarszych leków przeciwbiegunkowych. Polecał je już Dioskurides (I w. p.n.e.). Zawierają do 15% garbników, mieszaninę antocyjanów (myrtylinę), do 7% kwasów organicznych, około 8% pektyn, 20-30% sacharozy, witaminy (C, BI, A), karetonoidy. W liściach również są garbniki, cukry, kwasy organiczne, a ponadto flawonoidy, antocyjany i inne składniki.

Owoce są lekiem antybiegunkowym i bakteriostatycznym. Najskuteczniej działają w formie naparów i odwarów. Odwary i świeże owoce działają też przeciwrobaczycowo. Ponadto dzięki witaminie P zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych i poprawiają zdolność widzenia w nocy dzięki prowitaminie A.
Jagody zbiera się gdy są w pełni dojrzałe i suszy początkowo na słońcu lub ciepłej płycie kuchennej, potem podsusza w temperaturze do 60 C.

Liście borówki mają wyraźne właściwości przeciwcukrzycowe, a także bakteriobójcze, przeciwzapalne i moczopędne.
Liście zbiera się w okresie kwitnienia borówki czarnej w maju i suszy w cieniu, w temperaturze nie przekraczającej 35°C.

Comments are closed.