Brokuł, kapusta szparagowa (Brassica cretica)

Podgatunek kapusty kreteńskiej.
Roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Brokuły były powszechnie uprawiane w starożytnej Grecji i Rzymie.

Łodyga tej rośliny jest długa i mięsista, a na jej końcu tworzy się kwiatostan. Liście są osadzone na dłuższych ogonkach, niż w przypadku kalafiora. Są one bardziej powcinane, o powierzchni falistej i zabarwione na ciemnozielono lub fioletowo-zielono.
Podczas wzrostu rośliny wytwarza duży kwiatostan zwany różą, jest on mniej zbity niż u kalafiora. W kwiatostanie znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych, które podczas przechowywania przybierają barwę fioletowobrązową.

Brokuły są to warzywa głównie uprawiane w Europie, a dokładnie największe uprawy znajdują się w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Wielkie uprawy wykorzystują mikroklimaty dolin południowej Kalifornii w USA.

W zestawieniu warzyw i owoców brokuły są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi. Aktywne składniki przeciwdziałające rakowi i znajdujące się w brokułach to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w następujących obszarach: jelito grube, prostata, piersi, szyjka macicy, przełyk, żołądek, skóra, płuca, tchawica, krtań i jama ustna.
Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zaleca są cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, niedoborami wapnia, artretyzmem.

Zapytania z Google:

  • brokuły witaminy
  • brokuły
  • brokuł
  • brokuł witaminy

Comments are closed.