Róża dzika (Rosa canina)

Krzew pospolicie występujący w całym kraju. Rośnie na miedzach, przy drogach, w zaroślach, czasem jest sadzony na żywopłoty. Ma haczykowato zakrzywione kolce. Kwiaty pojedyncze, pięciopłatkowe. Kwitnie od maja do lipca.
W celach leczniczych zbiera się owoce, czasem płatki kwiatów.

Owoce róży dojrzewają w końcu sierpnia i we wrześniu, wtedy należy je zbierać i suszyć w suszarniach, w temperaturze nie wyższej niż 60°C.

Róża jest bogatym źródłem witaminy C, ma jej kilkanaście razy więcej niż owoce czarnej porzeczki, a ponad sto razy więcej niż jabłko. Ponadto owoce róży zawierają prowitaminę A, witaminy B,, B2, E, K i P, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne, z których najwięcej żelaza.

Owoce róży są dla człowieka bardzo cennym źródłem przede wszystkim witaminy C, która odgrywa ważną rolę w procesach oddychania tkankowego, w syntezie kolagenu tkanki łącznej, co z kolei warunkuje wszystkie procesy naprawcze organizmu, przeciwdziała pękaniu naczyń włosowatych. Witamina ta jest ważna w procesach odporności przeciwwirusowej.
przeciwnowotworowej. Ma swój udział w krzepnięciu krwi, a także zmniejsza nasilenie reakcji alergicznych. Ponadto flawonoidy, które występują w owocach róży, chronią witaminę C przed rozkładem.
Witamina C zawarta w róży chroni przed zatruciami różnymi substancjami przemysłowymi oraz spożywanymi w roślinach nadmiernymi dawkami związków azotowych.
Róża może być polecana w chorobie przeziębieniowej i w innych infekcjach układu oddechowego. Jest cenna w przypadkach nadmiernej łamliwości naczyń i skłonności do krwawień, także z przewodu pokarmowego. Róża może być lekiem w przypadkach zaburzeń trawienia i w chorobach wątroby, zwiększa bowiem wydzielanie żółci. Działając moczopędnie, zwiększa eliminację z ustroju szkodliwych produktów przemiany materii. Właściwości rozkurczowe związków zawartych w owocach róży powodują ustąpienie bólów brzucha, kolek, bólów pochodzących z dróg żółciowych i moczowych.
Po zaprzestaniu przyjmowania dużych dawek witaminy C zawartej w róży nie występują nasilone objawy jej niedoboru, ani też nie występuje zwiększenie wydzielania szczawianów, jak to się zdarza przy spożywaniu dużych dawek syntetycznej witaminy.
Róża jest cennym lekiem dla ludzi o wyniszczonym organizmie, po ciężkich chorobach, kobiet w ciąży i w czasie karmienia piersią, ludzi w podeszłym wieku, ludzi ciężko pracujących, narażonych na stresy, ludzi z chorobą wrzodową żołądka i nieżytami żołądka. Róża może przynieść poprawę w chorobach przyzębia, chorobach skóry ze skłonnością do wybroczyn i wylewów krwi.

Comments are closed.