Flaszowiec peruwiański, cherymoja, czerymoja

Annona cherimola, rodzina: Flaszowcowate

Gatunek pochodzi z Andów od Kolumbii po Boliwię, rośnie w położeniach od 1000 do 2000 m n.p.m. i uprawiany jest na całym świecie w tropikalnych górach i klimacie śródziemnomorskim. Najbardziej na północ wysunięte obszary uprawy to basen Morza Śródziemnego (Hiszpania, Izrael) oraz Chiny.

Zimozielone, nisko rozgałęziające się drzewo lub krzew wysokości 3-9 m. Roślina jednopienna. Młode gałęzie są cynamonowo- brązowo omszone, później nagie. Naprzemianległe liście są całobrzegie, jasnozielone, po obu stronach zamszowo owłosione. Kwiaty wyrastają pojedynczo lub w grupach po 2-3 na krótkopędach w kątach liściowych.
Po zapyleniu owocolistki zrastają się ze sobą i tworzą okrągły, w przekroju podłużnym sercowaty owoc zbiorowy średnicy do 20 cm. Na zewnątrz można rozpoznać pojedyncze owoce na podzielonej na pola, zielonej, skórzasto-miękkiej okrywie owocu. Pola te mogą być wgłębione lub wybrzuszone. Pod okrywą dojrzałego owocu znajduje się papkowaty, słodko-kwaśny miąższ o bardzo przyjemnym aromacie, w nim znajdują się liczne błyszczące, czarne, długości około 1-2 cm, płaskie, jajowate nasiona.
Ponieważ często nie wszystkie owocolistki jednego kwiatu zostają zapylone, owoce zbiorowe flaszowca bywają asymetryczne.

Drzewa owocują od 4-6 roku życia, a wyrośnięta roślina daje rocznie plon często nie większy niż 30 owoców. Są one bardzo wrażliwe na nacisk i trwałe tylko przez krótki czas, zbiera się je więc w stanie niedojrzałym i przed spożyciem zostawia na kilka dni, aby dojrzały.
Bardzo smaczne owoce jada się w pełnej dojrzałości, gdy ich okrywa ustępuje pod lekkim naciskiem. Zbierane w stanie niedojrzałym owoce przeznaczone na sprzedaż muszą dojrzewać przez kilka dni. Do bezpośredniego spożycia owoc rozcina się na pół i wyjada łyżeczką papkowaty miąższ. Nasiona są trujące.
Z owoców flaszowca można przyrządzać galaretki, sałatki owocowe i lody, poza tym też sok i wino.
Z zawierających alkaloidy nasion wytwarza się środek owadobójczy. W Ameryce Środkowej zmielone nasiona stosuje się jako środek na wszy i inne pasożyty. W medycynie ludowej prażone nasiona flaszowca są silnym środkiem wymiotnym i przeczyszczającym.

Jako roślinę tropikalnego klimatu wyżynnego i górskiego flaszowiec peruwiański w odróżnieniu od innych gatunków rodzaju Annona uprawia się w wielu odmianach także w rejonach o względnie chłodnym klimacie rejonu śródziemnomorskiego czy w rejonach ubogich w opady. Roślina nie udaje się w klimacie tropikalnych nizin.
Jest to jedyny flaszowiec oferowany na rynkach europejskich. Rośliny rozmnaża się z nasion, ale możliwe jest także rozmnażanie wegetatywne przez sadzonki i szczepienie. Do rozwoju większych i dobrze wykształconych owoców korzystne jest sztuczne zapylanie, ponieważ kwiaty męskie i żeńskie na jednym okazie nie rozwijają się jednocześnie.

Zapytania z Google:

  • flaszowiec peruwiański
  • flaszowiec
  • owoc flaszowca
  • czerymoja
  • czerymoja wlasciwosci

Comments are closed.