Głóg dwuszyjkowy (Crategus oxyacantha)
Głóg jednoszyjkowy (Crategus monagyna)

Oba głogi, jedno- i dwuszyjkowy, mają takie same właściwości lecznicze.

Głogiem nazywamy niekiedy mylnie różę polną – szypszynę. Tymczasem głogi to wysokie krzewy lub drzewa z rodziny różowatych, cierniste, o liściach niewielkich, klapowatych, o zmiennym kształcie, kwiatach drobnych, białych, różowych lub czerwonych, u odmian ogrodowych pełnych, przypominających małe różyczki, zebranych w baldachogrona. Krzewy głogu sadzone są często w parkach, ogrodach i na ulicach miast jako rośliny dekoracyjne, ponieważ w maju i czerwcu, obsypane kwiatami, wyglądają jak prześliczne bukiety. Dekoracyjne są również owoce głogu – czerwone, pomarańczowe lub żółte.
Surowcem zielarskim są kwiatostany wraz z kilkoma liśćmi oraz owoce, rzeczywiście nieco podobne do miniaturowych owoców róży polnej.
Kwiatostany zbiera się w pełni kwitnienia, zależnie od odmiany, w maju lub czerwcu. Owoce, w pełni dojrzałe, we wrześniu i październiku.
Kwiatostany i owoce głogu zawierają duże ilości cennych flawonoidów, garbniki, aminy, związki trójterpenowe i purynowe. Preparaty z głogu działają rozszerzająco na naczynia wieńcowe, zwiększając przepływ krwi, doprowadzającej tlen do mięśnia sercowego. Doświadczenia przeprowadzane na psach wykazały, że przepływ krwi przez naczynia wieńcowe zwiększał się o 80%, a jednocześnie następowało zwolnienie pulsu. Poprawa wydolności serca po podaniu preparatów głogu sprawia, że stosuje się je przede wszystkim w geriatrii, w leczeniu starego serca nadmiernie obciążonego, zmęczonego, nie w pełni sprawnego. Preparaty głogu stosuje się również w zaburzeniach rytmu serca, w upośledzeniu krążenia krwi w mózgu, w zaburzeniach krążenia krwi, w dusznicy bolesnej, nadciśnieniu, bólach i zawrotach głowy, ogólnym zmęczeniu. W geriatrii, w leczeniu stwardnienia naczyń mózgu i naczyń wieńcowych, w starczych zmianach w sercu, w zaburzeniach rytmu.
Nalewka z głogu rozszerza naczynia krwionośne, chroni przed atakami dusznicy bolesnej.
Głóg wchodzi w skład wielu leków nasercowych i leków antysklerotycznych. Owoce głogu można dodawać w niewielkich ilościach do dżemów, marmolad, przecierów, galaretek, kisieli, a także do win i nalewek.

Zapytania z Google:

  • jak wyglada głóg
  • GŁOG
  • jak wyglada glog
  • jak wygląda owoc głogu
  • krzak głogu

Comments are closed.