Goździki

Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. W Chinach znano je już 300 lat p.n.e., wspomina je także w swym dzienniku Marco Polo.
Są to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, niewielkiego wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Indonezji, służące jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i wyrobów cukierniczych.

Jeszcze zamknięte, różowe pąki kwiatowe zbierane są na krótko przed kwitnieniem.
Mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak ich jest piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach w ilości 15–20%. Charakterystyczny zapach daje goździkom eugenol. Spośród przypraw zawierają one największą ilość olejku lotnego, ponadto zawierają tłuszcze i żywice.

Najlepsze są goździki azjatyckie (amboina maluckie). Często spotykane są goździki z Zanzibaru.
Ponadto goździki są dostarczane przez Madagaskar, Tanzanię, Sri Lankę, Malezję, Grenadę.

Dobre goździki są tłuste i ciężkie. Rzucone do wody powinny tonąć lub przynajmniej ustawiać się pionowo. Goździki należy przechowywać w naczyniach szklanych, szczelnie zamkniętych, chronić je przed słońcem i wysychaniem.

Drzewa goździkowe nie przekraczają 12-20 m wysokości. Pełną dojrzałość osiągają w wieku 20 lat i owocują przez kolejne 50 lat. Najlepiej rosną w warunkach podrównikowego klimatu morskiego. Do Europy goździki trafiły około XI wieku.

Amerykanie wbijają goździki w pieczoną szynkę. Niemcy używają ich jako dodatku do korzennego chleba. Są doskonałą przyprawą do pieczeni, wraz z cebulą i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, czy do wspomnianych kompotów z jabłek i gruszek. Znajdują zastosowanie w wędliniarstwie, wyrobie marynat rybnych, win i likierów. Na dalekiej Indonezji goździki stosuje się także do produkcji papierosów, mieszając je z tytoniem. Goździki są również dodawane jako składnik piwa i wina grzanego. Wchodzą w skład curry.

Goździki mają właściwości lecznicze – olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła, czy nawet sam rozgryziony goździk, łagodzi bóle zębów.
Występujący w goździkach eugenol skutecznie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, przez co ma działanie antynowotworowe.
Goździki mają właściwości „odświeżania oddechu”,  można znaleźć informację, że aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu po zjedzeniu czosnku, należy rozgryźć kilka goździków. Tę właściwość  znali już starożytni Chińczycy, na dworze cesarza panował zwyczaj, że zwracający się do niego dworzanie musieli trzymać w ustach kilka goździków, aby ich oddech zachowywał świeżość.

Zapytania z Google:

  • goździki właściwości lecznicze
  • goździki właściwości
  • gożdziki działanie lecznicze
  • goździki przyprawa właściwości lecznicze
  • goździki przyprawa
  • właściwości lecznicze goździków
  • goździk właściwości lecznicze
  • właściwości goździków
  • gozdzik wlasciwosci lecznicze
  • goździki

Comments are closed.