Paulinia guarana (Paullinia cupana)

Roślina ta zwana jest także ciernioplątem guaraną lub osmętą. Jest to gatunek pnącza  z rodziny mydleńcowatych. Występuje w całym dorzeczu Amazonki i Pary (Brazylia). Nazywana jest często po prostu guaraną od nazwy napoju gorzko-kwaśnego sporządzanego z jej nasion. Nazwa napoju natomiast pochodzi od plemienia Guarani.

Paulinia guarana to pnącze płożące się lub wspinające do 10 metrów wysokości, najczęściej jednak jest spotkana w postaci wiecznie zielonego płożącego się krzewu.
Jej liście są parzystopierzaste, z dwoma parami podłużnie ząbkowanych listków o długości do 40 cm. Kwiaty ma drobne, pachnące i białe, zebrane w groniaste kwiatostany wyrastające w kątach liści. Owoce to torebki wielkości orzecha laskowego o jaskrawej barwie od pomarańczowej do czerwonej, zawierają jedno duże, czarne nasiono, po obraniu są czerwone, z odcieniem pomarańczowym i żółtym, częściowo otwiera się, ukazując nasiona.

Guarana słynie z największych poznanych dotąd wśród roślin zdolności syntezy kofeiny, której zawiera kilkakrotnie, bo aż 4 razy więcej, niż ziarna kawowca. Właściwości rośliny znane są od dawna ludom tubylczym Amazonii, które zażywają ją w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej i psychicznej w stanach wzmożonego wysiłku. Dla świata zachodniego guarana zaistniała na przełomie XVII i XVIII wieku odkryta przez niemieckiego lekarza Christiana Franza Paullini i nazwana na jego cześć. Indianie amazońskich lasów deszczowych, od tysięcy lat czerpią korzyści zdrowotne z tej rośliny, nazywanej przez nich “darem od Boga” lub “eliksirem młodości”.

Paulinia guarana toroślina lecznicza oraz używka. Nasiona zawierają m.in. 4-8% kofeiny, poza tym teobrominę i teofilinę, około 11% tłuszczu, 3% białek, 9% skrobi, do 50% włóknika.

Guarana działa stymulująco, znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Działanie guarany można przyrównać do działania kawy, jednak kofeina z guarany nieco wolniej się wchłania z przewodu pokarmowego niż kofeina z kawy. Jej działanie utrzymuje się do 6 godzin, czyli około 2 godziny dłużej od kawy, jest jednak łagodniejsze, mniej intensywne. Guarana wykazuje również działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów i udarów.

Wyciągi z guarany można stosować w przypadku obniżenia życiowej energii, osłabienia potencji, odporności, zmęczenia psychicznego i fizycznego, zaburzeń koncentracji, pamięci, roztargnienia, bólów głowy, migreny, zaburzeń krążenia na tle niedociśnienia, zawrotów głowy, zmęczenia po długich przelotach samolotem, w okresie rekonwalescencji po ciężkich chorobach, operacjach, przy depresji, stresie, podatność na przeziębienia, meteoropatii. Stosuje się ją także przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi, otyłość, cellulicie, a także dla podwyższenia ciśnienia krwi. Jest  bardzo przydatna np. dla kobiet, u których zdarzają się okresowe spadki ciśnienia tętniczego – szczególnie przy normalnie niskim ciśnieniu krwi, dla podtrzymania krążenia krwi w różnego rodzaju zasłabnięciach lub sytuacjach zwiastunów ich wystąpienia, w stanach wyczerpania, znużenia, senności oraz gdy zachodzi potrzeba wykonywania odpowiedzialnych czynności jak np. prowadzenie pojazdu przez całą noc.

Nasiona Paullinia cupana stosowane są do wyrobu: produktów energetycznych, preparatów przeznaczonych do odchudzania, piwa guaranowego i leków nasercowych.

Zapytania z Google:

  • witaminy z guaraną

Comments are closed.