Jabłka

Jabłko to okrągły owoc jabłoni, o soczystym i chrupiącym miąższu, spożywany jest na surowo lub po poddaniu go obróbce termicznej.

Jak doskonale wiemy, istnieje bardzo wiele odmian jabłoni o różnych walorach smakowych , zapachowych, o różnym zastosowaniu gastronomicznym, wszystkie jednak zawierają podobne składniki odżywcze i witaminy.
Jabłka zawierają pektyny, które mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących. Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu.
Znane jest takie angielskie przysłowie: ,,An apple a day, may indeed keep the doctor away“, czyli mniej więcej: „jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie potrzebny”. Ale to wcale nie znaczy, że jabłko zawiera jakieś niezmierzone bogactwa, jest specjalnie odżywcze itp. Działanie zdrowotne przypisuje mu się głównie dlatego, że ma w swoim składzie pektyny.

Pektyny a ich wpływ na cholesterol
Każda pani wie, że dzięki pektynom ścina się galaretka, powstaje gęsta konsystencja dżemu, utwardza się marmolada itd. Należą one do węglowodanów, ale wcale nie byłyby nam tak bardzo potrzebne, jako składniki odżywcze, gdyby nie ich działanie mechaniczne podobne do działania błonnika. Otóż — pektyny redukują ilość cholesterolu, którą wraz z tłustymi pokarmami człowiek spożywa. Dzięki temu zapobiegają miażdżycy i związanymi z nią dolegliwościami, a pośrednio chronią przed zawałem serca.
Jeśli nie mamy nadmiaru cholesterolu — pektyna nie działa. Ale gdy jest jego nadmiar w organizmie — pektyna od razu zabiera się do obniżania.
Już w 1960 r. na naukowym sympozjum w sprawie chorób serca dr Ancel Keys, fizjolog i higienista z uniwersytetu w Minnesocie ogłosił referat, w którym udowadniał, że 15 g pektyny dziennie (tyle jej znajduje się w ok. 1 kg jabłek) potrafi utrzymać w normie poziom cholesterolu we krwi u dorosłego człowieka. W razie potrzeby, przy zbyt cholesterolowej diecie, obniża zawartość tej szkodliwej substancji przeciętnie o 5%. Jeśli zachodzi konieczność leczenia, a więc intensywnego obniżania cholesterolu, lekarze mogą zapisywać leki dużo bogatsze w pektyny. Na ogół jednak przy przeciętnej diecie, niezbyt bogatej w cholesterol, wystarczy jadać 2 jabłka dziennie, np. rano i wieczorem, by nie dopuścić do gromadzenia się nadmiaru cholesterolu.
We Włoszech dość powszechnie pija się surowy sok oraz „nektar” jabłeczny, które znakomicie obniżają nadwyżki cholesterolu. W szpitalu w Ferrarze leczy się pacjentów, podając im jabłka w najrozmaitszej formie: miksowane, jako zupy, soki czy desery, byle surowe, i na ogół po 2—3 tygodniach notuje się redukcję cholesterolu.
W 1962 r. lekarze z tego szpitala eksperymentowali na kurczakach. Do ich diety, bogatej w cholesterol, dodawali tarte jabłka, które tak wyraźnie obniżały nadmiar tego związku, że zdecydowano się wypróbować taką kurację na ludziach. Podawano pacjentom po 2—3 jabłka (ok. 20 dag) w różnej formie po każdym posiłku. Praktyka wykazała, że jabłka tarte szybciej działają, niż podawane w cząstkach lub w całości. Po prostu masa owocowa tworzy wówczas większą powierzchnię działania, niż przy gryzieniu i połykaniu cząstek.

Rola pektyn w przewodzie pokarmowym
Jabłka „wymiatają” z naszego przewodu pokarmowego nie tylko cholesterol. Leczą przecież również doskonale tak biegunki, jak i zaparcia. Wiedziała o tym od niepamiętnych lat medycyna ludowa. Wiedzieli też jeńcy w obozach ostatniej wojny. Jeśli choremu udało się przeżyć mniej więcej 2 tygodnie tylko na jabłkach, choćby zielonych, zbieranych ukradkiem na drogach, gdy Niemcy gnali ich do pracy, to mógł wyleczyć się z ciężkich „durchfalli”, czyli wyniszczających biegunek, prowadzących najczęściej do śmierci. Jedynie taka „kuracja jabłkowa” potrafiła ludzi utrzymać przy życiu w tych strasznych warunkach. Również i najcięższe zaparcia są „rozładowywane” dzięki tym owocom.
Pektyna w takich wypadkach „wymiata kiszki”. Przy biegunkach przeciwdziała bakteriom fermentacyjnym, nie dopuszczając do ich dalszego rozwoju, oraz usuwając je wraz z kałem. Przy zaparciach — rozrzedza stolec, pomaga w ruchu robaczkowym jelit i szybszym wydaleniu niestrawionych resztek pożywienia. Tarte jabłka mają zastosowanie również w leczeniu biegunek u dzieci i w różnych innych zaburzeniach przewodu pokarmowego.

Pektyny a zatrucia
Od ponad 100 lat wiedziano, że pektyny zapobiegają zatruciu, i podawano jabłka drukarzom i innym robotnikom pracującym w oparach związków ołowiu czy w kopalniach tego minerału. Dziś ze szkodliwym wpływem niektórych metali spotkać się może niemal każdy z nas, ponieważ żyjemy w czasach powszechnej motoryzacji i uprzemysłowienia, które zanieczyszczają powietrze i wodę.
Otóż już w 1955 r. udowodniono, że podczas procesu trawienia pektyna zamienia się w kwas galakturonowy, który ma właściwości wiązania niektórych metali ciężkich w nierozpuszczalne sole, a te są wydalane wraz z kałem.
Według danych radzieckich z 1961 r. pektyny redukują również przyswajanie szkodliwego strontu 90. Substancje te — pochodzące z nasion słonecznika — dodawane do diety wiążą radioaktywny stront w przewodzie pokarmowym doświadczalnych szczurów tak skutecznie, że nie dopuszczają do jego przyswojenia przez organizm i odkładania w kościach szkieletu niszcząc je. Czyli — warto jadać jabłka! Słoneczniki również.
Pektyny działają niszcząco na takie bakterie, jak: stafylokoki i streptokoki, wywołujące wiele różnych chorób. M. in. próbowano leczyć nimi głębokie, dochodzące do kości ropiejące rany. Okazało się, że wodny roztwór pektyny ułatwiał gojenie się ran, dzięki niszczącemu wpływowi na bakterie oraz przyspieszaniu powstawania nowej zdrowej tkanki. Okazało się również, że pektyny leczą rany wewnętrzne, jak np. wrzody i krwawienia w całym przewodzie pokarmowym.

Źródła pektyn
Najłatwiej dostępnym i bogatym źródłem pektyn są chyba jabłka. Jeśli podejrzewamy, że skórka — też bogata w pektyny — -jest skażona brudem, opryskami lub innymi zanieczyszczeniami, trzeba owoce umyć pod bieżącą wodą, a potem przepłukać wrzątkiem, najlepiej z dodatkiem octu. (Każdy rodzaj octu skutecznie usunie toksyczne substancje). Naturalnie, że można też jabłko obrać, ale tym samym pozbawia się je części wartościowych związków.

Zapytania z Google:

  • tarte jabłko na zaparcia
  • jabłko na biegunkę
  • tarte jabłko na biegunke
  • jabłko witaminy
  • tarte jabłko
  • tarte jabłka
  • jabłka właściwości lecznicze
  • pektyny działanie

Comments are closed.