Jałowiec pospolity (Juniperus communis)

Krzew ten występuje na terenie całego kraju, na glebach jałowych, piaszczystych, w borach sosnowych i na nieużytkach. Należy do rodziny cyprysowatych i może osiągać nawet kilkanaście metrów wysokości. Jest rośliną dwupienną. Kwitnie w kwietniu i maju.
Inna nazwa: jodłowiec.

Dla celów leczniczych zbiera się szyszkojagody jałowca, zwane popularnie jagodami.

Szyszkojagody jałowca zawierają dość dużo olejku eterycznego, flawonoidy, goryczki, kwasy organiczne, żywice i sole mineralne.
Szyszkojagody jałowca zwiększają ilość wydzielanego moczu i dezynfekują drogi moczowe. Mogą być pomocne w leczeniu ludzi z upośledzoną czynnością nerek, z obrzękami pochodzenia nerkowego i sercowego, a także w leczeniu kamicy moczowej. Związki zawarte w szyszkojagodach pobudzają wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym czym przyczyniają się do poprawy trawienia. Przeciwdziałają nadmiernej fermentacji w jelitach. Olejek uzyskiwany z szyszkojagód jałowca może być stosowany zewnętrznie, znosi bóle m.in. stawowe, korzonkowe i nerwobóle.

Dawki jałowca powinny być umiarkowane ponieważ zbyt duże dawki mogą uszkodzić nerki. Duże dawki drażnią błonę śluzową przewodu pokarmowego. Przeciwwskazane jest stosowanie wyciągów jałowca w ostrych chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, w zaostrzonej chorobie wrzodowej, w ciężkich chorobach nerek oraz wątroby, a także w ciąży.

Zapytania z Google:

  • jałowiec
  • jałowiec pospolity

Comments are closed.