Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)
Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia)
Jeżówka blada (Echinacea pallida)

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) to najczęściej wykorzystywany gatunek, który pochodzi z USA, ale jest obecnie pozyskiwany z upraw, również w Europie.
Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) oraz jeżówka blada (Echinacea pallida) rosną na preriach środkowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych, jednak nadmierne zbiory tych roślin ze stanowisk naturalnych doprowadziły do tego, że oba gatunki musiały zostać wprowadzone do hodowli.

Używana część rośliny w Polsce jest korzeń oraz ziele jeżówki purpurowej, korzeń jeżówki wąskolistnej i korzeń jeżówki bladej.

Zastosowanie jeżówki: pobudza układ odpornościowy organizmu do zwalczania łagodnych infekcji wirusowych i bakteryjnych, np. grypy oraz przeziębienia.

Warto wiedzieć, że
Dziko rosnąca jeżówka jest zagrożona wyginięciem, należy więc kupować preparaty od renomowanych producentów, którzy korzystają z surowców pozyskiwanych z upraw.

Zapytania z Google:

  • jeżówka wąskolistna
  • jeżówka purpurowa

Comments are closed.