Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum L.)

Kasztanowiec jest drzewem, o gęstej i szerokiej koronie, pochodzącym z Grecji, południowej części Azji Mniejszej oraz Iranu.
W Polsce kasztanowiec jest powszechnie znany jako dekoracyjna roślina parkowa, wysadzana często wzdłuż dróg i alei.

Kasztanowiec dostarcza takich surowców jak

  • wiosną ściągana jest kora z młodych, gładkich i zdrowych gałązek,
  • czerwiec to okres ścinania w pełni rozwiniętych kwiatostanów kasztanowca, następnie odrywa się z nich pojedyncze kwiatki z szypułkami i suszy,
  • końcem lipca zrywa się niedojrzałe owoce kasztanowca i przerabia na intrakt,
  • jesienią zbiera się dojrzałe owoce kasztanowca, które służą do wyrobu kleju dekstrynowego oraz saponin.

Nasiona i owoce zawierają mieszaninę saponin trójterpenowych w ilości 3-13%,około 0,15% flawonoidów, a wśród nich pochodne kwercetyny, a także związki kumarynowe, garbniki i karotenoidy.
Kora kasztanowca jest bogata w hydroksykumarynę – eskulinę oraz fraksynę, zawiera też escynę, flawonoidy, garbniki i trójterpeny.
Kwiaty kasztanowca zawierają escynę, flawonoidy, związki kumarynowe, cukry, kwasy polifenolowe oraz garbniki.
W liściach znajdują się flawonoidy pochodne kemferolu i kwercetyny oraz escyna i związki kumarynowe.

Stosowanie przetworów z kasztanowca uszczelnia ściany naczyń włosowatych i normalizuje ich przepuszczalność, zmniejsza kruchość naczyń, przywraca im elastyczność i zwiększa ich odporność. Poprawia się krążenie obwodowe, ukrwienie skóry oraz narządów o umięśnieniu gładkim, usprawnia przepływ krwi w żyłach, dzięki czemu nie powstają zastoje żylne. Dobre wyniki dają przetwory z kasztanowca stosowane doustnie w zakrzepach i zastojach żylnych, zwłaszcza w zakrzepowym zapaleniu żył, owrzodzeniach żylakowych, żylakach odbytu oraz zapaleniu ścięgna.
Wyciągi z kasztanowca działają zapobiegawczo oraz przyspieszają wchłanianie płynu surowiczego w miejscu obrzęku. Podawane zewnętrznie na skórę działają przeciwbakteryjnie, łagodnie ściągająco i przeciwzapalnie. Przetwory z kasztanowca stosuje się w postaci okładów w leczeniu oparzeń i odmrożeń I stopnia, wyprzeń, ubytków naskórka oraz ograniczonym, ogniskowym zapaleniu naczyń włosowatych skóry.
Zespół ciał czynnych kasztanowca wywiera na przewód pokarmowy działanie rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodnie zapierające.

Przyjmuje się, że kora kasztanowca przewyższa nasiona i kwiaty w działaniu uszczelniającym drobne naczynia krwionośne, a także przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym na przewód pokarmowy, ale znacznie ustępuje obu wymienionym surowcom w działaniu przeciwobrzękowym.

Comments are closed.