Maca

(Lepidium meyeni, Lepidium peruvianum)

Roślina ta dawniej rosła w całych Andach, obecnie spotykana jest tylko w niektórych rejonach Peru na wysokości ponad 3500m. n.p.m., a nawet do 4450m. n.p.m. Rośnie w strefie zwanej “suni” oraz “puna”, w których niskie temperatury i silne wiatry nie pozwalają na wzrost większości innych roślin. Surowcem najbardziej pożądanym tej rośliny jest korzeń.
Świeże korzenie zawierają ok. 80% wody, w wysuszonych jest jeszcze ponad 10%. W pozostałej masie znajduje się 10%-13% białek, 25%-78% węglowodanów, 8,5% błonnika, ponad 2% tłuszczów oraz prawie 5% popiołu. Zawierają także znaczną ilość niezbędnych aminokwasów, a żelaza i wapnia jest w nich więcej niż w ziemniakach. Spośród kwasów tłuszczowych w największej ilości zawierają kwas linolenowy, palmitynowy i oleinowy. Są w nich także obecne sterole, ergosterol, brassikasterol, 7,22 – ergostadienol, witaminy (A, B1, B2, B6, C, E) i  minerały takie jak Ca, Fe, Cu, Zn, Mn, K, Na i jodki.
Oprócz tych wszystkich składników w bulwach znaleziono też glukozynolaty oraz olejki gorczyczne, garbniki, saponiany, tanniny, steroidy.

Maca to roślina o właściwościach adaptogennych, inaczej ujmując jej działanie dostosowuje się do indywidualnych potrzeb każdego organizmu w zależności od wieku oraz płci. Istnieją fakty stwierdzające, że stałe zażywanie maki pomaga w leczeniu schorzeń polegających na osłabieniu  organu, np. wzroku, czy powolnej utraty słuchu.
Stosowanie maki przeciwdziała bezsenności i osteoporozie, zaleca się ją także w okresie starczym. Posiada działanie przeciwartretyczne. W wielu szpitalach aplikuje się ją jako środek przeciw ogólnemu wyniszczeniu organizmu chorym na AIDS.
Do celów użytkowych stosuje się świeże lub sproszkowane korzenie maca.
W medycynie ludowej preparaty maca stosowane z różnych wskazań, a głównie z powodu właściwości odżywczych, szczególnie w stanach niedożywienia, wzrostu, ciąży, laktacji, a także w celu zwiększenia płodności u ludzi i zwierząt domowych i hodowlanych. Preparaty z tej rośliny są także stosowane jako środek immunostymulujący, wspomagający leczenie gruźlicy oraz raka żołądka. Maca uważana jest także za środek wspomagający pamięć i zdolność uczenia się.
Wykorzystuje się ten surowiec także jako środek energizujący, wspomagający wytrzymałość i budowę masy mięśniowej, w leczeniu zespołów przewlekłego zmęczenia, jak również stabilizujący nieregularne miesiączkowania i zaburzenia hormonalne, a w tym związane z menopauzą i andropauzą. MACA może być stosowana jako preparat antydepresyjny, oraz pobudzający gojenie się ran.
Według niektórych źródeł za aktywność afrodyzjakalną odpowiedzialny jest obecny w roślinie izotiocyjanian p-metoksybenzylowy. O stosunkowo silnym działaniu bakteriostatycznym i fungistatycznym tej rośliny decyduje zawartość olejków gorczycznych.

Zapytania z Google:

  • korzen maca
  • maca korzeń
  • maca właściwości lecznicze
  • maca roślina
  • korzeń maca działanie
  • korzeń maca wikipedia
  • korzeń maki
  • korzeń maca właściwości
  • maca roslina lecznicza
  • www witaminyzdrowia pl

Comments are closed.