Pieprz tabasco (pieprz Cayenne)

Należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae)

Jest to trwały krzew, występujący głównie w tropikach i subtropikach.
W innych częściach świata występuje jako roślina roczna.
Dorasta do 60—180 cm. Łodygę ma zdrewniałą, liście eliptyczne i gwiazdkowate, białe kwiaty z żółtymi środkami pojawiają się latem.
Małe, skórzaste owoce („strąki”), zawierające liczne kolczaste nasiona, są w różnych odcieniach czerwieni i żółci.

Pieprz Cayenne uprawiany jest w szklarniach, w miejscach nasłonecznionych. Wysiewa się go wiosną.

Sproszkowane nasiona używane są jako ostra przyprawa, ale należy ją stosować z umiarem.
„Strąki” zawierają witaminę C i magnez, stymulują krążenie krwi i system trawienny organizmu, pomagają w leczeniu przeziębienia.
Przynoszą ulgę w przypadku kolki, wzdęcia, bólu żołądka i skurczu.
Słabym naparem z pieprzu tabasco można płukać bolące gardło.

Zapytania z Google:

  • owoc cayenne

Comments are closed.