Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum)

To gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii.

Jak już wcześniej było wspomniane, pietruszka jest rośliną dwuletnią, w I roku tworzy przyziemną rozetę liści i korzeń spichrzowy, a w II roku wyrasta naga, rozgałęziona w górnej części łodyga o wysokości 50-90 cm.

Liście w rozecie są połyskujące, odziomkowe i rosnące na dole łodygi z ogonkiem, trójkątne, potrójnie lub podwójnie pierzaste, odcinki ogonkowe posiadają ząbkowaną krawędź, a liście łodygowe górne są drobniejsze i pochwiaste.
Kwiaty pietruszki są drobne, w kolorze zielonożółtym, zebrane w baldach złożony, owocem jest rozłupnia, barwy zielonkawobrunatnej, średnicy 2,5-3 mm.
Korzeń pietruszki jest palowy, o funkcji spichrzowej, najczęściej biały, o zwartym, twardym miąższu.
Skład olejku eterycznego korzeniowego jest prawie identyczny jak w przypadku liści. Korzeń stanowi jedną z części użytkowych rośliny.

Pietruszka jest rośliną uprawną jako warzywo (spożywany jest zarówno korzeń jak i części zielone), a także dla olejku eterycznego, jako surowiec używany w lecznictwie.

Dodawana jest najczęściej do zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Natka pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A i chlorofilu. Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach a jeszcze więcej w nasionach. Liście pietruszki są bardzo aromatyczne i służą do przyprawiania wielu potraw.

Jako surowiec zielarski wykorzystuje się

  • korzeń pietruszki korzeniowej – Radix Petroselini,
  • owoc pietruszki – Fructus Petroselini,
  • ziele pietruszki – Herba Petroselini.

Olejek pietruszkowy – Oleum Pertroselini z liści, który stanowi niewielki procent ich masy w większości zawiera mirystycynę, limonen oraz 1,3,8-p-mentatrien (każdy w ilości 10-30%), pozostałe składniki to głównie mieszanina terpenów. Olejek pietruszki korzeniowej zawiera większy procent mirystycyny.

Pietruszka jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych. Korzenie i owoce pietruszki i ich przetwory zwiększają przesączanie w kłębkach nerkowych, oraz zwalniają zwrotną resorpcję w cewkach, dzięki czemu zwiększają ilość wydalanego moczu. Mają właściwości antyseptyczne oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne). Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, ułatwiając w ten sposób trawienie i przyswajanie pokarmów.

Zapytania z Google:

  • korzeń pietruszki witaminy
  • pietruszka korzeń witaminy

Comments are closed.