Tarnina (Prunus spinosa)

Inaczej zwana jest śliwą tarniną, należy do rodziny: różowate.

Ojczyzną tarniny jest Europa i Afryka północna.

Tarnina jest rośliną, u której kwiaty rozwijają się przed pojawieniem się pierwszych liści. Liczne drobne białe promieniste kwiaty pojawiają się już w marcu. Brązowawe gałęzie pokryte czarnymi cierniami tworzą malowniczy kontrast z kwiatkami.
Tarnina to rozłożysty krzew wysokości 2-3 m. Na gałęziach wyrastają boczne krótkopędy pokryte małymi, miękkimi liśćmi ustawionymi naprzemianlegle. Niebieskoczarne owoce (zwane tarkami lub ciarkami) przypominają małe śliweczki. Miąższ ich ma smak cierpko-kwaśny i jest jadalny dopiero po pierwszym mrozie.

Tarnina lubi stanowiska słoneczne. Rośnie na suchych kamienistych glebach wapiennych, na obrzeżach lasów i polanach. Jest znakomitą rośliną żywopłotową. Na jednym metrze możemy posadzić cztery do pięciu krzaczków. Gleba powinna być przepuszczalna i zasobna w wapń. Te mało wymagające krzewy szybko rozrastają się do bardzo gęstego i trudnego do sforsowania żywopłotu i nie wymagają dalszej pielęgnacji.

Jako surowiec leczniczy kwiaty zbiera się w okresie marzec- kwiecień, jeszcze przed pojawieniem się pierwszych liści. W czasie zbioru powinna być sucha pogoda, zbiera się tylko śnieżnobiałe kwiatki. Owoce zbiera się w okresie listopad-grudzień, po przejściu pierwszych przymrozków.
Użytkowane leczniczo kwiaty i owoce zawierają m. in. garbniki, kwasy owocowe, witaminę C i pochodne kwasu pruskiego. Napar z kwiatów działa ściągająco i powoduje zwężenie naczyń włosowatych, jest to cecha wykorzystywana w leczeń ran, hamowaniu krwotoków i przy wylewach. Owoc wzmacniają mięśnie zwieracza odbytu i dróg moczowych. Dlatego zaleca się je w przypadku biegunki i moczenia nocnego. Suszone kwiaty tarniny są cenione jako nieszkodliwy środę przeczyszczający. Oprócz tego napar z kwiatów ma działanie czyszczące krew i skórę.

Z owoców tarniny uzyskuje się dietetyczne soki i nalewki. Po zagotowaniu owoców z obfitą ilością cukru i przetarciu uzyskuje się smaczny mus.

Zebrane rozkwitające kwiaty suszy się na słońcu, a następnie przechowuje w zamkniętych naczyniach.

Zapytania z Google:

  • tarnina
  • śliwa tarnina
  • śliwa

Comments are closed.