Soja warzywna

Jest to gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. W Polsce rzadko uprawiana.
Łodyga tej rośliny dorasta do 1 m wysokości. Liście są złożone, trójlistkowe, kwiaty motylkowate (grzbieciste) o barwie fioletowej. Owocem soi są strąki szorstko owłosione, Zawierające 1-4 nasiona bogate w białko i tłuszcz. Nasiona są małe, owalne i mają różnorodne zabarwienie – od żółtego poprzez brunatne i zielone do czarnego.

Soja jest rośliną uprawną z grupy tzw. roślin strączkowych.

Nasiona soi są bardzo ważnym surowcem do produkcji pasz i stanowią też cenny pokarm dla człowieka. Jest najważniejszą na świecie rośliną oleistą. Otrzymywanego z jej nasion oleju używa się do sałatek, do smażenia, wyrobu ciast i produkcji margaryny. Produkty spożywcze wytwarzane z soi są szczególnie chętnie włączane do diety przez wegetarian, jako alternatywa dla mięsa. Na bazie nasion soi wytwarza się m.in.: olej sojowy, mączkę i kaszę sojowa, mleko sojowe, tofu, lecytyne. Preparaty z soi dodawane są do różnych przetworów, w skutek czego podnoszą ich wartości odżywcze. Nasiona soi zawierają bardzo dużo, bo aż 30-50% białka, przy czym mają bardzo odpowiedni dla człowieka skład aminokwasów. Ponadto zawierają dużo tłuszczu (14-24%), oraz witaminy z grupy B. Jest uznawana za roślinę leczniczą. Białko soi obniża poziom cholesterolu we krwi, a izoflawony wykazują pewne działanie antyrakowe.

Trzeba pamiętać, że soja u niektórych ludzi może wywołać alergię i zawiera szkodliwe tioglikozydy, które mogą przy długotrwałym spożywaniu przyczynić się do powstania wola tarczycy. Dotyczy to głównie produktów surowych, gdyż podczas gotowania zawartość szkodliwych składników zmniejsza się o 30%.
Soja jest towarem giełdowym. Zawiera 28% oleju. 80% biodieslu wytwarza się z oleju sojowego. Po ekstrakcji oleju z sojowych płatków za pomocą heksanu pozostaje wysokobiałkowa pasza.

Comments are closed.