Wangueria madagaskarska (Vangueria madagascariensis)

Rodzina: Marzanowate (Rubiaceae)

Wangueria pochodzi z Madagaskaru i uprawiana jest w tropikach Afryki, rzadziej także w Indiach, Chinach, Azji Południowo-Wschodniej, Australii i Ameryce Łacińskiej.

Wangueria madagaskarska jest zimozielonym, mocno rozgałęzionym krzewem lub małym drzewem, wysokości do 5 m, o rozłożystych, zwisających konarach, naprzeciwległych, owalnych lub jajowatych, liściach o sercowatej nasadzie. Liście mają długość do 20 cm i posiadają pochwiaste, spiczaste przylistki.
Małe, zielonkawe, kwiaty są licznie zebrane w wiechy długości 5 cm, wyrastające na młodszych gałęziach.
Owoce wanguerii są okrągławe, wielkości do 5 x 4,5 cm. Okrywa ich jest cienka i twarda, zielona, matowa lub słabo błyszcząca, brązowo bliznowata. Na wierzchołku owocu znajduje się kolista, brązowa blizna, u nasady pozostają działki kielicha. Miąższ ma grubość około 5 mm, jest żółtawozielony do brązowawego, zwarty i średnio soczysty.
Niedojrzały owoc jest cierpki, w pełni dojrzały ma smak słodko-kwaśny, podobny do smaku jabłek. Wewnątrz owocu znajduje się 4-6 komór, w każdej z nich jest jedno twarde, fasolowate, ciemnobrązowe, pomarszczone nasiono.

Miąższ dojrzałych owoców jada się na surowo, nieprzejrzałe owoce można dusić na jarzynę lub przerabiać na dżem.

Krzewy udają się w wilgotnym i gorącym klimacie tropikalnym na żyznych, półcienistych stanowiskach. Rośliny rozmnaża się z nasion lub sadzonek i sadzi jako krzew owocowy w małych gospodarstwach rolnych. Zbiera się dojrzałe owoce.

Comments are closed.