Winorośl właściwa

(Vitis vinifera)

Należy do rodziny winoroślowate, a jej ojczyzną jest Europa i Azja.

Winorośl jest pnączem zrzucającym liście. Liście 5-klapowe, brzegiem ząbkowane mają wielkość dłoni. Roślina wyrasta z głęboko sięgających korzeni, a długość jej pędów wynosi 6-15 m. Zdrewniałe gałązki mają prążkowaną włóknistą korę. Pojawiające się w czerwcu i lipcu kwiaty zebrane są w wiechy. Ciemnoniebieskie lub jasnożółte owoce dojrzewają zazwyczaj we wrześniu.

Winorośl lubi ciepło i preferuje stanowiska słoneczne i zaciszne. Rośnie właściwie na wszystkich rodzajach gleb, jednak najbardziej odpowiada jej gleba głęboko uprawiona, wapienna i zasobna w próchnicę.

Winorośl rozmnaża się przez sadzonkowanie, odkłady lub szczepienie. Najlepszą porą na sadzenie uszlachetnionych odmian w pojemnikach jest kwiecień. Krzew winorośli wymaga do wzrostu sporo wilgoci, a w okresie dojrzewania owoców wiele ciepła. Aby osiągnąć prawidłowy wzrost, każdego roku w styczniu lub lutym winorośl musi być przycięta, a nowe pędy luźno przywiązane do szpalerów.

Surowcem leczniczym są kwiaty, liście, wąsy i owoce. Sok z winogron zawiera cukier gronowy, witaminy A, B i C, a także sole mineralne.
W liściach i wąsach obecne są kwasy: winowy, jabłkowy i bursztynowy, garbniki, cukry i związki mineralne.
Napar z liści winorośli jest ceniony jako lek w przypadku reumatyzmu i dny (podagry).
Wino z winogron pomaga w stanach wyczerpania, nerwowości, impotencji, braku łaknienia, osłabienia serca, dolegliwości trawiennych i niedokrwistości. Szczególnie wino czerwone uważane jest za środek aktywizujący i dodający energii. Czerwone wino zmieszane z cukrem gronowym i żółtkiem podaje się dla wzmocnienia rekonwalescentom i osobom starszym.
Kuracja winogronowa świeżymi owocami lub świeżym sokiem zalecana jest również ludziom zdrowym. Uwalnia ona organizm od toksyn, pobudza przemianę materii, sprzyja dobremu ukrwieniu i wzmacnia układ odpornościowy.

Wyciekający przy przycinaniu winorośli sok zwany też „łzami”, uważany jest za środek piękności działający oczyszczająco na skórę.
Jeśli łodyżki winogron zanurzymy w wosku i powiesimy, owoce będą się dłużej trzymać. Świeże liście otrzymamy tylko na terenach uprawy winorośli. W sklepach delikatesowych możemy je nabyć w postaci zakonserwowanej (w solance lub oleju).
Wina należy przechowywać w pozycji leżącej, tak, aby korek był stale wilgotny i nie wysychał. Wina dłużej przechowywane powinny być umieszczone w chłodnej piwnicy w temperaturze 10-15’C.

Zapytania z Google:

  • winorośl
  • herbata z liści winogron
  • liście winogron właściwości
  • liście winogron właściwości lecznicze
  • koncentrat z winorosli
  • liście winogrona właściwości
  • sok z liści winogron

Comments are closed.