Aminokwasy
Są to organiczne związki chemiczne, zawierające grupę aminową – NH2 oraz grupę karboksylową – COOH, lub dowolną grupę kwasową. W roztworach aminokwasy występują jako tzw. sole wewnętrzne. Niezwykle ważnym kryterium aminokwasów jest punkt izoelektryczny. Peptydy to łańcuchy reszt aminokwasowych.
W skład białek wchodzi jedynie 22 z pośród kilkuset znanych aminokwasów.
Zazwyczaj są rozpuszczalne w wodzie i w warunkach fizjologicznego pH są zjonizowane.
Są podstawowym budulcem mięśni oraz najlepszym antykatabolikiem powysiłkowym.
Istnieje wiele kryteriów podziału aminokwasów, i są to podziały według
- rodzaju rodnika – łańcuchowe, pierścieniowe,
- polarności rodnika – polarny, niepolarny,
- miejscea syntezy – endogenne, egzogenne,
- położenia grupy aminowej względem karboksylowej,
- przemiany szkieletów: glikogenne, ketogenne, glikoketogenne,
- występowania w białkach – proteogenne, nieproteogenne,
- klasy aminokwasów: alifatyczne, siarkowe, itd.
Ze względu na liczbę grup aminowych i karboksylowych wyróżnia się aminokwasy:
- obojętne – gdy jest tyle samo grup aminowych i karboksylowych,
- kwasowe – gdy przeważa liczba grup karboksylowych,
- zasadowe – gdy przeważa liczba grup aminowych.