Lecytyna ( fosfatydylocholina )

Należy do grupy fosfolipidów – podstawowego składnika błon komórkowych.
W ostatnich latach stała się popularnym składnikiem produktów spożywczych. Znajduje się w soi i olejach roślinnych. Jest również w sposób naturalny produkowana w ludzkim organizmie. Stanowi składnik żółci, która pomaga w rozkładzie tłuszczów w pożywieniu. Lecytyna w swojej strukturze zawiera cholinę i inozytol, co sprawia że pełni ona ważną funkcję w metabolizmie tłuszczów.
Sprawia że cholesterol staje się rozpuszczalny.
Ten fosfogliceryd znajduje się we wszystkich komórkach roślinnych i zwierzęcych, zarówno w błonach komórkowych jak i mitochondrialnych.
Fosfatydylocholina, która jest formą lecytyny, tworzy 40% tkanki mózgowej.  Lecytyna znajduje się również w surfaktancie płuc obecnym w tkance płucnej płodu i noworodka, dzięki niemu ściany pęcherzyków płucnych nie sklejają się i nie zapadają.

Prowadzono wiele badań na temat dobroczynnego wpływu lecytyny na zdrowie człowieka. Część uczonych twierdzi, że dzięki lecytynie obniża się poziom cholesterolu, co powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, niedokrwiennej choroby serca i zmniejszenia się skrzepów. Inne badania wykazały, że lecytyna poprawia sprawność umysłową i pamięć u osób starszych. Może również działać korzystnie w profilaktyce choroby Alzheimera, miastenii i w ataksji Friedricha.

Zapytania z Google:

  • lecytyna

Comments are closed.