Witamina E to naturalny antyoksydant. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie komórek. Witamina ta należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, pozytywnie wpływa na procesy fizjologiczne.

Zwiększający podaż tlenu, zapobiega utlenianiu witaminy A, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych lipidów, uniemożliwiając tym samy tworzeniu się toksycznych produktów i zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych. Witamina E obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi. Aktywując układy enzymatyczne oddychania tkankowego, uczestniczy w procesach odtruwania, chroni komórki przed stłuszczeniem, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty. Witamina E pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych. Niedobór witaminy E może prowadzić do bezpłodności. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorobach serca. Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

WITAMINA  E:

  • hamuje powstawanie wolnych rodników,
  • chroni erytrocyty,
  • wspiera układ odpornościowy
  • wydłuża życie plemników
  • reguluje poziom cholesterolu
  • hamuje procesy starzenia skóry
  • zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV
  • działa przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo,
  • przyspiesza gojenie ran, zmniejsza blizny
  • zapobiega miażdżycy
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy,
  • wzmaga seksualność
  • zapewnia skórze i włosom zdrowy wygląd
  • chroni przed infekcjami

Witamina E została odkryta w 1923 roku przez Evansa i Bishopa. Udowodnili, że w pożywieniu istnieje substancja, która zapobiega bezpłodności u szczurów. Początkowo nazwano ją witaminą E, a potem dla podkreślenia sposobu działania na organizm -tokoferolem.

Obecne normy żywieniowe wskazują, iż dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi co najmniej 10 mg. Jednak coraz więcej naukowców uważa, że normy te są zaniżone, zostały bowiem określone na podstawie występowania objawów niedoboru, a nie stężeń niezbędnych do wypełniania przez te witaminy swoich funkcji biologicznych. Można przypuszcza, że z biegiem lat spożycie witaminy E będzie wzrasta, gdyż w miarę rozwoju cywilizacji coraz więcej nadreaktywnego tlenu dociera do komórek wraz z wdychanym powietrzem, powodując powstawanie wolnych rodników. Potężnym generatorem tych „złośliwych” cząstek są m.in. spaliny, a także ozon. Zaleca się stosowanie przez dorosłych, zwłaszcza mieszkających w dużych miastach, zwiększonej dawki witaminy E, która m.in. – obok witaminy A i C – jest doskonałym antyutleniaczem – antyoksydantem, chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Badania potwierdzają, iż organizm regularnie otrzymuje odpowiednie dawki witamin antyoksydacyjnych, do których należy witamina E, można znacznie zmniejszy
ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i zawał. Witamina E ogranicza tworzenie się blaszek miażdżycowych, a także wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, co jest bardzo ważne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia

Niedobór witaminy E obniża także efektywność funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina E przyjmowana w postaci suplementami przez dorosłego człowieka w regularny sposób przez wiele lat może chroni organizm przed atakami wolnych rodników tlenowych, a tym samym oddala i zmniejsza niebezpieczeństwo karcynogenezy, czyli powstawania nowotworów.

W wyniku badań odnotowano, że regularne podawanie zwiększonych dawek witaminy E i prowitaminy A mężczyznom w wieku 50-69 lat zmniejsza ryzyko raka prostaty o 32%, zaś śmiertelność z tego powodu o 41%, ponieważ zapobiega przekształcaniu się utajonej postaci nowotworu w aktywną i zmniejsza dolegliwości wywołane łagodnym przerostem prostaty. Także wśród osób przyjmujących dodatkowe dawki witaminy E ryzyko zapadalności na nowotwory okrężnicy maleje o 57%. Codzienne, regularne przyjmowanie tej witaminy hamuje o 65% ryzyko powstawania polipów jelita grubego.
Zapotrzebowanie na suplementację witaminą E wzrasta także u kobiet w ciąży, u osób mających większą masę ciała, intensywnie uprawiających sport, u palaczy tytoniu, mieszkańców zadymionych środowisk lub przebywających w otoczeniu chemikaliów.

Warto pamiętać – witamina E:

  • odnawia lipidy międzykomórkowe, nazywane cementem skóry, poprawia kondycję naczyń krwionośnych;
  • jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych obojga płci;
  • współdziała przy wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi;
  • jako antyutleniacz wywiera korzystny wpływ na komórki, wychwytując wolne rodniki
  • i uniemożliwiając im niszczenie włókien kolagenowych (od których zależy jędrność skóry)
  • chroni przed wolnymi rodnikami na tyle skutecznie, że zyskała sobie miano „witaminy młodości”;

Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, bioflawonoidami, a także z selenem zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i powstawania wolnych rodników.

SKŁAD
1 tabletka zawiera:
Witamina E             100mg

ZAWARTOŚĆ
100 kapsułek

DAWKOWANIE
1 kapsułka dziennie po posiłku