Alergia a choroby autoimmunologiczne

Spotykane są sytuacje, że system odpornościowy naszego organizmu zaczyna działać przeciwko sobie samemu. Prowadzi to do wielu chorób autoimmunologicznych (np. reumatoidalnego zapalenia stawów, narządowego tocznia rumieniowatego (SLE) i choroby Gravesa-Basedowa), które stwarzają problemy medyczne szczególnie trudne do leczenia i kontroli.
Alergie powstają u osób z nadwrażliwą reakcją organizmu na niektóre alergeny znajdujące się w otoczeniu. Podczas reakcji alergicznej uwalniane są do krwiobiegu czynniki zapalne, przede wszystkim histamina, chory zaczyna kichać, ma wodnisty katar, a nawet mogą się pojawić trudności z oddychaniem. Komórki układu odpornościowego i przeciwciała stają do walki z antygenami wywołującymi alergię.
Najczęstszymi alergenami są

  • pyłki roślin,
  • kurz (a ściślej domowe roztocza),
  • sierść psów, kotów i koni,
  • składniki pokarmowe.


Uczulenie na pokarmy, może być przyczyną migreny, napięcia, depresji, bólów stawów, mięśni, bólu głowy i problemów z oddychaniem. Nietolerancja pewnych produktów spożywczych może się też objawiać gorączką sienną rozdrażnieniem, skurczami, niestrawnością kłopotami z żołądkiem. Najczęściej występują uczulenia na nabiał i produkty z pszenicy.
Dokładne ustalenie, które składniki pożywienia wywołują reakcję alergiczną może być trudne. Warto więc na jakiś czas wyeliminować z diety produkty podejrzane o powodowanie alergii i obserwować, czy jej objawy stają się łagodniejsze.

Wstrząs anafilaktyczny to najniebezpieczniejszy rodzaj reakcji alergicznej, objawia się trudnościami w oddychaniu, obrzękiem gardła, spadkiem ciśnienia krwi i utratą przytomności, jeżeli nie zostanie podana natychmiast adrenalina, w ciągu kilku minut może nastąpić śmierć.
Ten rodzaj reakcji zdarza się na szczęście dość rzadko, a może być spowodowany użądleniem przez pszczołę lub osę, zjedzeniem orzechów, szczególnie orzeszków ziemnych, lub owoców morza.

Część specjalistów w zakresie higieny żywienia uważa, że można leczyć lub łagodzić objawy alergii suplementowaniem niektórych witamin, minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dorośli uczuleni na pyłki roślin i sierść psa byli leczeni skutecznie codziennym podawaniem tabletki wapnia i selenu. Dzieci uczulone na sierść koni i mleko oraz chorzy cierpiący na astmę byli leczeni cynkiem, selenem i kwasem gamma-linolenowym. Zauważono u nich złagodzenie problemów oddechowych i zmniejszenie ilości śluzu w płucach. W niektórych wypadkach po pewnym czasie pacjenci nie musieli łykać tabletek steroidowych ani stosować inhalatorów. Należy podkreślić, że każdy przypadek astmy alergicznej powinien być leczony indywidualnie.
W astmie jednym z najważniejszych objawów jest zapalenie oskrzeli, a wiadomo obecnie, że w procesie zapalnym biorą udział wolne rodniki.

Astmę, jak i inne choroby alergiczne aktywują prostaglandyny i układ immunologiczny.
U osób uczulonych stwierdza się podwyższony poziom przeciwciał immunoglobuliny E klasy IgE kontrolowany przez komórki B. Komórki B są kontrolowane przez komórki T, które w miarę starzenia się organizmu stają się coraz słabsze. W ten sposób zmniejszona aktywność komórek T jest związana z chorobami z autoagresji i alergiami, astmą i zapaleniem stawów. Dodatkowe dawki stymulujące funkcję komórek T byłyby w tym wypadku bardzo wskazane. Cynk pobudza wydzielanie hormonu tymuliny i interleukiny 2, które aktywują komórki T. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jak gamma-linolenowy, eikozapentanowy (EPA) i dokozaheksanowy (DHA), pomagają w regulacji metabolizmu prostaglandyn i leukotrienów i hamują reakcje zapalne. Przeciwutleniacze mogą być stosowane w walce z wolnymi rodnikami produkowanymi podczas reakcji zapalnych.

Zapytania z Google:

  • alergia autoimmunologiczna
  • witaminy na alergie
  • alergia a choroby autoimmunologiczne
  • witaminy dla alergika
  • czy alergia to choroba autoimmunologiczna
  • alergia choroby autoimmunologiczne
  • choroby autoimmunologiczne a alergia

Comments are closed.