Przeciwutleniacze

System przeciwutleniaczy w ludzkim organizmie tworzą witaminy, minerały, aminokwasy i pewne enzymy współpracujące ze sobą. Te substancje wchodzą w reakcje z wolnymi rodnikami i neutralizują je. Przerywają w ten sposób łańcuch procesów, w których wolne rodniki niszczą kwasy tłuszczowe i białka, prowadząc do produkcji większej ilości wolnych rodników i ostatecznie powodując śmierć komórek.
Skutecznymi przeciwutleniaczami są: selen, cynk, mangan, miedź, ubichinon (koenzym Q10), witaminy A, C, E, B1 (tiamina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna) i prawdopodobnie rutyna (związek z grupy bioflawonoidów). Kwas foliowy (witamina B9) i substancje chemiczne znajdujące się w czosnku i cebuli mają także właściwości przeciwutleniające. Jako przeciwutleniacze działają też pewne aminokwasy, beta karoten i niektóre leki.
Substancje przeciwutleniające uzyskujemy z różnych źródeł, nawet z produktów konserwowych i w puszkach; dodawane są też do żywności, aby wydłużyć czas jej przechowywania. Niestety, większość ludzi nie otrzymuje z pożywieniem odpowiedniej dawki przeciwutlaniaczy, zapewniającej ochronę zdrowia.

Przeciwutleniacze redukują liczbę przypadków zachorowania na choroby nowotworowe i choroby serca.  Uzupełnianie diety zestawem przeciwutleniaczy może chronić komórki naszego organizmu przed nowotworami, przedwczesnym starzeniem się i szkodliwym działaniem metali ciężkich, a także wspomóc system odpornościowy.
Komórki mózgowe są najważniejszymi komórkami w organizmie, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które szczególnie łatwo się starzeją stanowią 20% jego wagi. Ostatnie badania wykazały, że proces starzenia się mózgu jest spowodowany utleniającym działaniem wolnych rodników na kwasy tłuszczowe. Podobnie jest z układem nerwowym, gdyż zakończenia i osłonki nerwów są zbudowane ze związków tłuszczowych. Jeżeli zakończenia nerwów ulegną utlenieniu, mogą wystąpić zaburzenia zmysłu smaku, dotyku, zapachu, słuchu i wzroku.
Staje się więc oczywiste, że najważniejsze komórki mózgu są chronione przez duże ilości związków przeciwutleniających. Płyn mózgowo-rdzeniowy, w którym jest zanurzony mózg, zawiera dziesięć razy więcej witaminy C niż krew. W komórkach mózgu poziom witaminy C jest sto razy wyższy niż we krwi, także soczewkę oka zabezpieczają duże ilości witaminy C. Tak więc witamina C, która ma właściwości przeciwutleniające, jest magazynowana w miejscach, gdzie jest najbardziej potrzebna.
Wyniki badań klinicznych potwierdzają że selen, witamina E, cynk i inne przeciwutleniacze opóźniają występowanie chorób degeneracyjnych i zatrzymują procesy starzenia się. Cynk, witamina E i selen neutralizują toksyczne działanie metali ciężkich: kadmu, ołowiu, rtęci i aluminium, i zmniejszają stopień uszkodzenia tkanek przez te metale. Selen wchodzi w reakcję z rtęcią pozbawiając ją szkodliwego działania na komórki. Selen i witamina E mogą złagodzić niepożądane objawy uboczne leków cytotoksycznych, stosowanych na przykład w chemioterapii. Większość minerałów, witamin, aminokwasów i niezbędnych kwasów tłuszczowych odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Comments are closed.