Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid)

Rozpuszcza się w wodzie, należy do grupy witamin B. Zwykle jej ilość podaje się w miligramach (mg).
Z aminokwasu, jakim jest tryptofan, organizm jest w stanie wytworzyć własną niacynę.
Jeśli dochodzi do deficytu witamin B1, B2 i B6, produkcja niacyny z tryptofanu nie jest możliwa.
Jest nieodzowna do syntezy hormonów płciowych (estrogenów, progesteronu, testosteronu), a także kortyzonu, tyroksyny i insuliny.
Jest jedną z niewielu witamin w miarę trwałych i łatwych do zachowania w pokarmie. Może przetrwać proces gotowania i przechowywania, tracąc tylko niewielki procent swojej ilości.

Podobnie jak witamina B2 jest to witamina tworząca koenzymy niezbędne do produkcji energii.
Niacyna nigdy nie jest wydalana w postaci wolnego kwasu nikotynowego. Występuje w niewielkich ilościach w moczu jako amid niacyny lub jako kwas nikotynowy sprzężony z glicyną.

Zalecana dawka dzienna
dla osób dorosłych wynosi 13-19 mg. Matkom karmiącym zaleca się ilość 20 mg.

Właściwości

  • Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
  • Bierze udział w metabolizmie tłuszczów i wspomaga działanie układu pokarmowego, łagodząc zaburzenia trawienia.
  • Poprawia wygląd skóry.
  • Pomaga zapobiegać migrenom i łagodzi ich przebieg.
  • Wspomaga krążenie i obniża podwyższpne ciśnienie tętnicze krwi.
  • Zmniejsza nasilenie niektórych rodzajów biegunek.
  • Łagodzi nieprzyjemne objawy zawrotów głowy w chorobie Meniere’a.
  • Podwyższa poziom energii przez udział we właściwym wykorzystaniu substancji pokarmowych.
  • Pomaga likwidować pleśniawki i nieprzyjemny zapach z ust.
  • Jest konieczna do właściwego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego.

Niedobór witaminy B3
Może wywoływać niekorzystne zmiany zachowania, rozdrażnienie, osłabienie mięśni, zmęczenie, utratę apetytu, wykwity skórne,  nudności i wymioty, nawracające bóle głowy, napięcie, depresję i bezsenność.
Poważny niedobór niacyny powoduje pelagrę – chorobę, która występuje u alkoholików, w krajach gospodarczo zacofanych i w krajach rozwiniętych w dzielnicach zamieszkałych przez ubogą ludność. Charakteryzuje się łuskowatym zapaleniem skóry, zapaleniem błon śluzowych, biegunką zaburzeniami psychicznymi, takimi jak depresja, stany majaczeniowe, zaburzenia orientacji i otępienie. Jeżeli nie poda się choremu uzupełniających dawek niacyny, może nastąpić śmierć.

Najlepsze źródła naturalne
Ryby, chude mięso, produkty pszenne pełnoziarniste, drożdże pi- owarskie, wątroba, otręby, jaja, prażone orzeszki ziemne, białe mięso drobiowe, awokado, daktyle, figi, suszone śliwki.

Objawy przedawkowania
Duże ilości niacyny mogą zaburzać metabolizm kwasu moczowego, powodując ataki dny (artretyzmu) u osób skłonnych do tej choroby. Wysokie poziomy niacyny mogą także wpływać na zdolność organizmu do wykorzystania cukru. Wywołuje to zaburzenia kontroli poziomu glukozy w początkowej fazie cukrzycy, prowadząc do powstania pełnoobjawowej choroby, a także może być przyczyną zaburzeń funkcjonowania wątroby.
Oprócz możliwych działań ubocznych, takich jak zaczerwienienie skóry, uczucie gorąca i świąd, dawki powyżej 100 mg nie powinny wywoływać efektów toksycznych.

Suplementy CaliVita zawierające w swym składzie witaminę B3

Zapytania z Google:

  • witamina b3 sklep

Comments are closed.