Witamina E (tokoferol)

Witamina ta rozpuszcza się w tłuszczach, w organizmie jest magazynowana w wątrobie, tkance tłuszczowej, sercu, mięśniach, jądrach, macicy, krwi, nadnerczach i przysadce mózgowej.
Obecnie mierzy się ją w jednostkach związanych z jej biologiczną aktywnością, w jednostkach międzynarodowych (IU). Dla tej witaminy 1 IU odpowiada 1 mg.
Witamina ta stanowi grupę związków nazywanych tokoferolami. Z ośmiu istniejących tokoferoli – oznaczonych jako alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta i theta – najsilniej i najskuteczniej działa alfa-tokoferol.
Tokoferol to silny przeciwutleniacz, zapobiega oksydacji substancji tłuszczowych (lipidowych), a także witaminy A, selenu, dwóch aminokwasów zawierających siarkę i w pewnym stopniu witaminy C.
Zwiększa aktywność witaminy A.
Wysoka temperatura, tlen, zamrażanie, techniki przetwarzania pokarmów, żelazo, chlor i oleje mineralne niszczą tokoferol.
W przeciwieństwie do innych rozpuszczalnych w tłuszczach witamin witamina E jest magazynowana w organizmie stosunkowo krótko, podobnie jak witaminy B i C.

Zalecana dzienna dawka
wynosi dla dorosłych 8-10 IU, 60-70% dawki dziennej jest wydalane z kałem.

Właściwości

  • Pomaga w zachowaniu młodego wyglądu przez opóźnienie starzenia komórek związanego z procesami oksydacyjnymi.
  • Zapobiega oksydacji „złego” cholesterolu.
  • Jest ważnym czynnikiem rozszerzającym naczynia i przeciwkrzepliwym.
  • Zwiększa dotlenienie i wytrzymałość organizmu.
  • Chroni płuca przed zanieczyszczeniami powietrza, współpracując z witaminą A.
  • Pomaga w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
  • Zapobiega powstawaniu skrzeplin i rozpuszcza już powstałe.
  • Likwiduje zmęczenie.
  • Zapobiega powstawaniu bliznowców zewnętrznie (gdy jest stosowana miejscowo – może wchłaniać się przez skórę) i wewnętrznie.
  • Przyspiesza gojenie się oparzeń.
  • Działając moczopędnie, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi.
  • Pomaga w zapobieganiu poronieniom.
  • Łagodzi kurcze łydek i bóle mięśni po wysiłku.
  • Obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału serca.
  • Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.

Objawy niedoboru
Niszczenie krwinek czerwonych, degeneracja mięśni, niektóre postaci niedokrwistości i schorzenia układu rozrodczego. Gdy zabraknie witaminy E, słabnie wzrok, czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni, mamy kłopoty z koncentracją. u dzieci może dojść do zaburzeń nerwowo-mięśniowych i ślepoty.

Najlepsze źródła naturalne
Kiełki pszenicy, soja, tłuszcze roślinne, orzechy, brukselka, warzywa liściaste, szpinak, wzbogacona mąka, produkty pełnoziarniste i razowe, jaja.

Warto wiedzieć, że
Osoby spożywające dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mogą potrzebować dodatkowych dawek witaminy E.
Duże dawki witaminy E potęgują działanie leków przeciwkrzepliwych i mogą wpływać na wchłanianie witaminy K, nasilającej procesy krzepnięcia krwi. Osoby poddawane zabiegom operacyjnym powinny przerwać przyjmowanie witaminy E na dwa tygodnie przed nimi i powrócić do suplementacji dwa tygodnie po operacji, jeśli lekarz nie zdecyduje inaczej.
Organizm przyswaja witaminę dwa razy lepiej w postaci naturalnej niż ze źródeł syntetycznych. Naturalna witamina E jest oznaczana na etykietach jako d-alfa-tokoferol, syntetyczna jako dl.
Żelazo w związkach nieorganicznych (siarczan żelaza) niszczy witaminę E, więc nie powinno się przyjmować łącznie tych substancji. Jeśli stosuje się zestaw witamin i minerałów zawierający siarczan żelaza, witaminę E należy przyjmować co najmniej osiem godzin wcześniej lub później.
Glukonian żelaza, białczany zawierające żelazo, cytrynian żelazowy, fumaran żelazowy (organiczne związki żelaza) nie niszczą witaminy E. Osoby pijące wodę chlorowaną potrzebują większej ilości witaminy E.
Kobiety ciężarne i karmiące, a także przyjmujące doustne środki antykoncepcyjne i leczone preparatami hormonalnymi, wymagają dodatkowych dawek witaminy E.
Kobiety w okresie menopauzy, także powinny zwiększyć przyjmowaną dawkę witaminy E.
Witamina E jest polecana w przypadkach azoospermii lub oligospermii, impotencji, bezpłodności czy zaburzeń miesiączkowania.
U zwierząt niedobór witaminy E przejawia się anomaliami rozwojowymi (rozszczep podniebienia, zajęcza warga), zanikiem spermatogenezy, dystrofią mięśni szkieletowych oraz martwicą hepatocytów.


Suplementy CaliVita zawierające w swym składzie witaminę E

Zapytania z Google:

  • witamina a plus e
  • witamina e właściwości
  • witaminyzdrowia witamina e

Comments are closed.