Witamina P (kompleks C, bioflawonoidy cytrynianowe, rutyna, hesperydyna)

Rozpuszcza się w wodzie, składa się z właściwej witaminy P, rutyny i hesperydyny, a także z flawonów i flawonoidów.Jej ilość mierzymy zwykle w miligramach (mg).

Jest konieczna do właściwego wchłaniania i funkcjonowania witaminy C.
Flawonoidy są substancjami, które nadają żółte i pomarańczowe zabarwienie owocom cytrusowym.
Jest także nazywana czynnikiem przepuszczalności naczyń włosowatych.
Podstawową funkcją bioflawonoidów jest zwiększanie wytrzymałości kapilar i regulacja wchłaniania.
Wraz z witaminą C wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej.

Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę nie jest określone, ale większość specjalistów od żywienia zgadza się co do tego, że na każde 500 mg witaminy C należy dostarczać organizmowi co najmniej 100 mg bioflawonoidów.
Działa synergicznie z witaminą C.

Właściwości
Wydaje się, że stosowanie bioflawonoidów przez sportowców może przyśpieszać leczenie kontuzjowanych mięśni, zwichniętych stawów i gojenie się otarć na skó­rze. Bioflawonoidy mogą być skuteczne w leczeniu nadciśnienia. Polecane w zapaleniach żylnych, obrzękach, żylakach, i wielu innych. Należy do zmiataczy wolnych rodników.

Zapytania z Google:

  • witamina p

Comments are closed.